Krystallsyken

En av de vanligste årsakene til svimmelhet er krystallsyke, også kalt BPPV. Man kan få en plutselig opplevelse av å være på karusell eller i en båt i hardt vær. Denne svimmelhetsopplevelsen er som oftest kortvarig og gjerne svært ubehagelig. Dette kan forekomme både i liggende, sittende og stående, men er ofte i sammenheng med at man snur på seg og vi sier at svimmelheten er posisjonsavhengi. Ved Plexus Helse i Ålesund har kiropraktor Bjørn Tore Hjelle tilleggsutdanning og mangeårig erfaring med behandling av krystallsyken.

Anfallene kan komme og gå, og varer fra noen få sekunder til opp mot 1 minutt. Kvalme, ustøhet og oppkast kan være assosierte symptomer til krystallsyken. Krystallsyken er vanligst i 50-års alderen og oppover, men kan ramme alle aldre.

Krystallsyke kan oppstå når kalsiumkrystaller, som vanligvis sitter fast, løsner og flyter inn i sensitive kanaler i det indre øret. I det indre øret har vi et kammer med bueganger som inneholder væske og svært følsomme hårlignende sensorer som hjelper å stabilisere synet vårt når vi er i bevegelse og dermed hjelper på vår balanse. Hvis krystallene kommer inn og forstyrrer disse sensorene i buegangene, forstyrres signalene til hjernen og vi opplever det som svimmelhet.

Visse typer hodebevegelser kan utløse slike svimmelhetsanfall, f.eks når man legger seg eller setter seg opp i sengen, når man bøyer hodet framover eller bakover e.l.

Les mer om denne behandlingenSe alle behandlinger

Bestill avtale i dag

70 12 00 25

Våre terapeuter for denne behandlingen